حق ماموریت، حقوق و مزایای پرداختی به کارکنانی است که جهت انجام یک وظیفه برای سازمان خود به محل دیگر سفر می‌کنند. این مبلغ پرداختی شامل دستمزد مربوط به انجام آن وظیفه و هزینه‌ رفت‌وبرگشت است و می‌تواند هزینه اقامت، غذا و غیره را نیز پوشش دهد. هدف از پرداخت این حقوق ماموریت این است که از افراد برای انجام وظایف‌شان در محلی خارج از سازمان، حمایت شود تا در سفرهای کاری نیز عملکرد مناسبی داشته باشند. به‌دلیل اهمیت این موضوع، در این مقاله قصد داریم درباره فوق‌العاده ماموریت صحبت کنیم و نحوه محاسبه آن را به شما توضیح دهیم. پس در ادامه همراه ما باشید.

حق ماموریت خارج از کشور

طبق تصمیم هیئت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۶۵/۲/۱۴، نحوه محاسبه حق ماموریت خارج از کشور کارمندان و کارکنان دولت به صورت زیر محاسبه می‌شود:

حقوق و مزایای پرداختی به کارکنانی است که جهت انجام یک وظیفه برای سازمان خود به محل دیگر سفر می‌کنند.
حقوق و مزایای پرداختی به کارکنانی است که جهت انجام یک وظیفه برای سازمان خود به محل دیگر سفر می‌کنند.

[elementor-template id=”17129″]

جدول پرداخت حقوق مربوط به ماموریت کارکنان و کارمندان دولت (برحسب دلار) به صورت زیر است:

موضوعکشورهای گروه ۱کشورهای گروه ۲کشورهای گروه ۳
مسکن۳۰۲۵۲۰
غذا۲۰۲۰۲۰
هزینه‌های متفرقه۲۰۲۰۱۵
جمع۷۰۶۵۵۵

حق ماموریت ۱۴۰۰

میزان حقوق پرداختی برای ماموریت بر اساس حقوق ماهانه در سال مورد نظر محاسبه می‌شود. بنابراین برای این‌که بتوانید این مبلغ را برای سال ۱۴۰۰ حساب کنید، باید از مقدار حقوق ثابت ماهانه ۱۴۰۰ یا مبنای مزد ماهانه ۱۴۰۰ مطلع باشید. حداقل مقدار دستمزدی که برای ماموریت در نظر گرفته می‌شود، برابر با حقوق یک روز کاری است.

یعنی فردی که برای انجام وظایف شغلی خود به ماموریت فرستاده می‌شود، به ازای هر روز آن، یک‌سی‌ام حقوق ماهانه ثابت خود را دریافت می‌کند.

البته این مبلغ، حداقل پرداختی است و سازمان‌ها و شرکت‌ها می‌توانند با توافق بین کارگر و کارفرما، مبلغ بیشتری را به فرد پرداخت کنند. حتی در برخی از سازمان‌های بزرگ، آیین‌نامه جداگانه‌ای برای پرداخت حقوق برای ماموریت‌های کاری تدوین می‌شود.

بیشتر بخوانید: افزایش حقوق ۱۴۰۲ چقدر است؟

 حتی اگر توقف شبانه نداشته باشند، حقوق مربوط به ماموریت آن‌ها به‌صورت کامل پرداخت خواهد شد.
حتی اگر توقف شبانه نداشته باشند، حقوق مربوط به ماموریت آن‌ها به‌صورت کامل پرداخت خواهد شد.

حق ماموریت کارمندان دولت

فوق‌العاده ماموریت کارمندان دستگاه‌های اجرایی که برای انجام وظیفه به جایی غیر از شهرستان محل کار خود اعزام می شوند و ناچار هستند که شب در آن‌جا توقف کنند، به اندازه یک‌بیست‌وپنجم حقوق آن‌ها در نظر گرفته می‌شود. همچنین به این عدد، مبلغی برابر با یک‌پنجاهم مابه‌التفاوت حقوق مشمول بیمه فرد نیز اضافه می‌شود.

البته اگر کارمند در محل ماموریت توقف شبانه نداشته باشد، فقط ۵۰٪ از مبلغی که به‌عنوان حق ماموریت برای کارمندان دولت محاسبه کردیم به او پرداخت خواهد شد. لازم به ذکر است که در این مورد استثنایی وجود دارد که مربوط به کارکنان سازمان راه‌داری است.

کارمندان این سازمان که وظیفه بازگشایی، مرمت و نگهداری راه‌ها و جاده‌ها را برعهده دارند، در صورتی‌که به ماموریت اعزام شوند، حتی اگر توقف شبانه نداشته باشند، حقوق مربوط به ماموریت آن‌ها به‌صورت کامل پرداخت خواهد شد.

نکته دیگری که باید از آن اطلاع داشته باشید، این است که اگر کارمندی برای تدریس به شهرستانی غیر از شهرستان محل خدمت خود اعزام شد، تا ۵۰ درصد بیشتر از ارقام مصوب دریافت خواهد کرد. البته به شرطی که تعداد ساعت‌های تدریس او حداقل ۵ ساعت در روز باشد.

بیشتر بخوانید: مرخصی بارداری؛ شرایط، مدت زمان و قوانین اختصاصی خانم‌ها

هر سفر کاری که برای انجام امور کاری انجام می‌شود، به‌عنوان ماموریت در نظر گرفته می‌شود.
هر سفر کاری که برای انجام امور کاری انجام می‌شود، به‌عنوان ماموریت در نظر گرفته می‌شود.

حق ماموریت اداره کار

طبق آن‌چه در قانون اداره کار آمده است، هر سفر کاری که برای انجام امور کاری انجام می‌شود، به‌عنوان ماموریت در نظر گرفته می‌شود. البته توجه به این نکته ضروری است که همه سفرها، ماموریت محسوب نمی‌شوند. طبق موضوع ماده ۴۶ قانون کار، کارکنان در صورتی واجد شرایط دریافت فوق‌العاده ماموریت قرار می‌گیرند که حداقل ۵۰ کیلومتر از محل کار خود دور شده باشند یا این‌که مجبور به توقف شبانه در محل ماموریت شوند.

ماموریت می‌تواند با هدف انجام امور مربوط به احداث شعبه جدید، آموزش به نیرو‌های تازه‌کار، پیش‌بردن امور مربوط به کسب‌وکار و موارد دیگر باشد. همچنین آن‌چه به‌عنوان ملاک محاسبه تعداد روزهای ماموریت قرار می‌گیرد، تاریخی است که فرد از محل کار یا سکونت خود به سمت محل حرکت کرده و به مبداء بازگشته است.

حق ماموریت ۱۴۰۱

بر اساس قانون کار، حداقل حق ماموریت ۱۴۰۱، بر اساس مزد روزانه یا حقوق ثابت ماهانه کارگر محاسبه می‌شود و برابر با یک‌سی‌ام حقوق ثابت ماهانه اوست. البته باید توجه کنید که آن‌چه گفتیم، حداقل حقوق ماموریت است و کارگر و کارفرما برای مبالغ بیشتر می‌توانند با یکدیگر توافق کنند.

در قانون کار صحبتی در مورد پرداخت هزینه اقامت و غذا در ماموریت نشده است. بنابراین این هزینه‌ها، بر اساس عرف کارگاهی که فرد در آن‌جا کار می‌کند. پرداخت می‌شود. همچنین امکان توافق بین کارگر و کارفرما برای پرداخت این هزینه‌ها وجود دارد. اما اگر هیچ توافقی در این رابطه صورت نگرفته باشد، کارفرما موظف به پرداخت هزینه اقامت و غذا نیست. البته هزینه رفت‌وآمد فرد باید از طرف کارفرما به‌طور کامل به کارگر پرداخت شود.

همچنین باید بدانید که قوانین کار در ماموریت نیز مانند محل خدمت اجرا می‌شود. بنابراین اگر فرد در محلی که به ماموریت اعزام شده است، بیشتر از ساعات کاری فعالیت داشته باشد، ساعت‌های اضافی به‌عنوان اضافه‌کاری برای او در نظر گرفته می‌شود.

همچنین کار کردن در روز جمعه یا در شیفت شب در هنگام ماموریت نیز از همین قوانین تبعیت می‌کنند و باید فوق‌العاده جمعه کاری یا فوق‌العاده شب‌کاری برای فرد محاسبه شود. هرکدام از موارد به‌صورت مجزا محاسبه و به فرد پرداخت خواهد شد.

بیشتر بخوانید: محاسبه ساعت کاری کارکنان؛ مزایا و بررسی روش‌های رایج

باید بدانید که قوانین کار در ماموریت نیز مانند محل خدمت اجرا می‌شود.
باید بدانید که قوانین کار در ماموریت نیز مانند محل خدمت اجرا می‌شود.

حق ماموریت قانون کار

بر اساس آن‌چه در ماده ۴۶ قانون کار اشاره شده است، حداقل حق ماموریت، نباید کمتر از دستمزد روزانه فرد باشد. همچنین کارفرما موظف است تا هزینه‌های رفت‌وآمد او را پرداخت کند. همچنین کارگر و کارفرما برای پرداخت مبلغ بیشتر می‌توانند با یکدیگر توافق کنند.

افرادی واجد شرایط دریافت حقوق برای ماموریت هستند که از محل کار خود، حداقل ۵۰ کیلومتر دور شوند یا این‌که در محل ماموریت، اقامت شبانه داشته باشند.

برای این‌که بتوانید مبلغ قابل پرداخت برای ماموریت را محاسبه کنید، باید از حقوق ثابت ماهانه یا مزد روزانه اطلاع داشته باشید. فرمول محاسبه به این صورت است که باید حقوق ثابت ماهانه را بر عدد ۳۰ تقسیم کنید و سپس آن را در تعداد روزهای ماموریت ضرب کنید. عدد به‌دست‌آمده، مبلغی است که به‌عنوان حقوق ماموریت به فرد پرداخت می‌شود.

در قانون کار، هیچ سقفی برای تعداد روزهای ماموریت در نظر گرفته نشده است. بنابراین مدت زمان آن باید طبق توافقی که بین کارگر و کارفرما صورت می‌گیرد، انجام شود. همچنین اگر فردی نمی‌تواند برای مدت طولانی به ماموریت برود، باید کارفرمای خود را در جریان این موضوع قرار دهد یا این‌که در قرارداد کاری خود ذکر کند.

حق ماموریت در روز تعطیل

همان‌طور که اشاره کردیم، شرایط اضافه‌کاری در ماموریت، هیچ تفاوتی با هنگامی که فرد در محل کار خود اضافی‌کاری می‌کند، ندارد. یعنی اگر فردی که به ماموریت اعزام شده است، بیش از تعداد ساعات کاری روزانه کار کند، به‌ازای تعداد ساعت‌های اضافی، علاوه بر فوق‌العاده ماموریت، مبلغی را بابت اضافه‌کاری دریافت خواهد کرد.

همچنین اضافه‌کاری در روز جمعه یا تعطیل، با دیگر روزهای هفته تفاوتی ندارد و فرد به ازای هر ساعت کار در روزهای تعطیل در زمان ماموریت، ۴۰ درصد بیشتر از حقوق ساعتی را دریافت خواهد کرد. ضمن این‌که حقوق جداگانه‌ای برای ماموریت او محاسبه خواهد شد.

بیشتر بخوانید: عیدی ۱۴۰۱ چقدر است؟ جزییات دقیق قوانین کارگری و کارمندی

هزینه رفت‌‌وبرگشت ماموریت نیز به عهده کارفرماست.
هزینه رفت‌‌وبرگشت ماموریت نیز به عهده کارفرماست.

تفاوت حق ماموریت با هزینه سفر

وقتی کارمندان یا کارگران برای انجام امور کاری، به محلی خارج از محل کار خود که بیش از ۵۰ کیلومتر با آن فاصله داشته باشد اعزام شوند یا این‌که مجبور به اقامت شبانه در مکانی خارج از محدوده کاری خود شوند، مبلغی به‌عنوان حق ماموریت به آن‌ها تعلق می‌گیرد. برای کارگران، این مبلغ نباید کمتر از میزان مزد روزانه باشد. همچنین برای کارمندان نیز به اندازه یک بیست‌وپنجم حقوق آن‌ها در نظر گرفته می‌شود و به این عدد، مبلغی برابر با یک‌پنجاهم مابه‌التفاوت حقوق مشمول بیمه فرد اضافه می‌شود. هزینه رفت‌‌وبرگشت ماموریت نیز به عهده کارفرماست. اما پرداخت هزینه اقامت و غذا بر اساس توافقی است که بین کارفرما و کارگر انجام می‌شود و در قانون کار به این مورد اشاره‌ای نشده است.

آن‌چه به‌عنوان هزینه سفر در نظر گرفته می‌شود، شامل هزینه رفت‌وآمد، اقامت و غذاست و ربطی به دستمزدی که بابت ماموریت به فرد پرداخت می‌شود ندارد.

بنابراین تفاوت فوق‌العاده ماموریت و هزینه سفر این است که هزینه سفر می‌تواند به‌عنوان بخشی از حقوق ماموریت محاسبه شود. همان‌طور که گفتیم کارفرما موظف است هزینه رفت‌و‌برگشت فردی را که به ماموریت اعزام می‌شود، پرداخت کند، اما برای هزینه اقامت و غذا، چیزی در قانون کار گفته نشده است و باید بین کارگر و کارفرما توافق صورت گیرد.

آموزش محاسبه حق ماموریت

محاسبه فوق‌العاده ماموریت برای کارگران و کارمندان متفاوت است و فرمول جداگانه‌ای برای هر یک از آن‌ها وجود دارد. برای این‌که بتوانید حداقل دستمزد ماموریت را محاسبه کنید باید حقوق ثابت ماهانه را بر عدد ۳۰ تقسیم کنید و عدد به‌دست‌آمده را در تعداد روزهایی که کارگر به ماموریت اعزام شده است، ضرب کنید. به یاد داشته باشید که حتما از شرایطی که برای دستمزد ماموریت در ماده ۴۶ قانون کار آمده است، اطلاع داشته باشید تا دچار اشتباه محاسباتی نشوید.

[elementor-template id=”16949″]

برای محاسبه حق ماموریت کارمندان دولت که برای انجام وظایف کاری، به مکانی غیر را محل کار خود اعزام می‌شوند، فرمول خاصی وجود دارد. بر اساس این فرمول، اگر کارمند در محل مورد نظر توقف شبانه داشته باشد، مبلغی که بابت ماموریت به او پرداخت می‌شود شامل یک‌بیست‌وپنجم حقوق ماهانه دریافتی اوست. همچنین مبلغی به اندازه یک‌پنجاهم مابه التفاوت حقوق مشمول بیمه فرد، به مبلغ قبلی اضافه می‌شود.

اما اگر کارمند توقف شبانه در محل ماموریت نداشته باشد، تنها نیمی از مبلغی فوق به او تعلق می‌گیرد. البته همان‌گونه که گفتیم، کارمندان سازمان راه‌داری استثنا هستند و آن‌ها برای ماموریت‌های خود حتی اگر توقف شبانه هم نداشته باشند، حقوق کامل را دریافت می‌کنند و ضریب ۵۰ درصد برای این افراد اعمال نمی‌شود.

برای کارمندانی که در محل ماموریت، تدریس انجام می‌دهند، در صورتی‌که ساعت‌های تدریس آن‌ها بیشتر از ۵ ساعت در روز باشد، تا ۵۰ درصد، اضافه بر حقوق ماموریت در نظر گرفته می‌شود.

بیشتر بخوانید: کاهش هزینه های کسب و کار با استفاده از تجهیزات حضور و غیاب

در قانون کار چیزی به‌عنوان دستمزد ماموریت ساعتی ذکر نشده است
در قانون کار چیزی به‌عنوان دستمزد ماموریت ساعتی ذکر نشده است

فرمول حق ماموریت ساعتی

در قانون کار چیزی به‌عنوان دستمزد ماموریت ساعتی ذکر نشده است. اما تبصره‌ای وجود دارد که بر اساس آن مشخص می‌شود که اعزام فرد به خارج از محل کار، ماموریت تلقی می‌شود یا خیر. طبق تبصره یک ماده ۴۶ قانون کار، برای این موضوع باید یکی از این دو شرط برقرار باشد.

شرط اول این است که فرد به فاصله بیش از ۵۰ کیلومتری محل خدمت خود اعزام شود. اما طبق شرط دوم، فرد باید در محل ماموریت اقامت شبانه داشته باشد، یعنی اگر فاصله محل ماموریت تا محل کار کمتر از ۵۰ کیلومتر نیز باشد، ماموریت به حساب می‌آید.

با توجه به قانون کار می‌توان گفت که در صورتی که فرد برای چند ساعت، از محل کار خود به محلی دیگر اعزام شود و محل ماموریت فاصله‌ای بیش از ۵۰ کیلومتر با محل کار فرد داشته باشد، ماموریت محسوب می‌شود و حقوق ماموریت یک‌روزه به او تعلق می‌گیرد. در غیر این‌صورت هیچ حقوق اضافی بابت آن دریافت نخواهد کرد.

برای کارمندان نیز در صورتی‌که هیچ توقف شبانه‌ای نداشته باشند، مبلغی که برای آن‌ها محاسبه می‌شود، تنها ۵۰٪ از مبلغ فوق‌العاده ماموریت آن‌هاست.

بیشتر بخوانید: فرق مرخصی استحقاقی و استعلاجی چیست؟ +معرفی راه حل مدیریت مرخصی کارکنان

سخن پایانی

در این مقاله درباره حق ماموریت کارگران و کارمندان صحبت کردیم و نحوه محاسبه آن را برای هرکدام از آن‌ها توضیح دادیم. سازمان‌ها،شرکت‌ها و کسب‌وکارهای دولتی و خصوصی برای حمایت از کارکنان خود که برای انجام امور کاری به بیرون از محل کار اعزام می‌شوند، حقوقی را در نظر می‌گیرند. نحوه محاسبه این حقوق برای کارگران و کارمندان متفاوت است و هرکدام شرایط خاص خود را دارند. با مطالعه نکات ذکرشده در این مقاله می‌توانید اطلاعات کاملی در این زمینه به دست آورید و در مواقع لزوم از آن‌ها استفاده کنید.

حق ماموریت چیست؟

حق ماموریت به معنای پرداخت هزینه‌های مربوط به سفر و اقامت در هنگام انجام وظایف مرتبط با شغل است. این هزینه‌ها ممکن است شامل هزینه‌های حمل و نقل، اقامت، غذا، پوشش و هزینه‌های دیگر مرتبط با سفر باشد.

کدامین افرادی حق ماموریت را دریافت می‌کنند؟

حق ماموریت معمولاً به کارمندان، مدیران و افرادی که برای شرکت یا سازمان خود در سفر می‌روند، اعطا می‌شود. این حق برای سفرهای داخلی و بین‌المللی قابل اعطا است و بسته به شرایط مختلف ممکن است تفاوت داشته باشد.

چگونه می‌توان حق ماموریت را محاسبه کرد؟

محاسبه حق ماموریت بسته به شرایط مختلف متفاوت است. این هزینه‌ها معمولاً براساس قوانین و مقررات شرکت یا سازمان موردنظر تعیین می‌شود. برخی شرکت‌ها ممکن است از فرمول‌های خاصی برای محاسبه حق ماموریت استفاده کنند که بر اساس فاصله، مدت زمان سفر و نوع هزینه‌ها قابل تنظیم است. به طور کلی، معمولاً شرکت‌ها حق ماموریت را برای پوشش هزینه‌های اساسی مانند حمل و نقل و اقامت در نظر می‌گیرند و برای هزینه‌های اضافی مانند خرید بلیط هواپیما، خودرو اجاره‌ای و مراقبت از سلامتی افراد، تعرفه‌های جداگانه ممکن است وجود داشته باشد.

منابع: + +

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *