در طی سالهای اخیر، حجم نقض دادهها افزایش یافته است. برای همین افراد با تغییر رمزهای عبور، تلاش میکنند که امنیت دادههای خود را بالا ببرند و مانع از دسترسی افراد غیرمجاز و هکرها به اطلاعاتشان شوند. اما رمز عبور بهتنهایی برای ایمنسازی اطلاعات شخصی کافی نیست. بههمین دلیل بسیاری از کارشناسان امنیت داده، توصیه میکنند که افراد از احراز هویت چندعاملی استفاده کنند تا کاستیهای مربوط به رمزهای عبور جبران شود. در ادامه با ما همراه باشید تا درباره این موضوع بیشتر صحبت کنیم.
احراز هویت چندعاملی چیست؟
احراز هویت چندعاملی (MFA) یک روش احراز هویت است که کاربر را ملزم میکند تا دو یا چند عامل تایید را برای دسترسی به حساب ابری آنلاین، اپلیکیشنها، شبکه و… ارائه دهند. MFA جزء اصلی یک سیاست قوی مدیریت هویت و دسترسی است که به کاهش احتمال حمله سایبری موفقیتآمیز کمک میکند.

این نوع تایید هویت، علاوه بر نام کاربری و رمز عبور، به یک یا چند عامل تایید اضافی نیاز دارد. فاکتورهای تایید اضافی، ممکن است پیامک، ایمیل، اثر انگشت یا روشهای دیگر باشند.
چرا احراز هویت چندعاملی مهم است؟
این نوع احراز هویت، نقش موثری در افزایش امنیت حسابها و سیستمهای آنلاین ایفا میکند. با ملزم کردن کاربران به ارائه چندین نوع تایید قبل از دسترسی، یک لایه حفاظتی اضافی ایجاد میشود.
[elementor-template id=”17129″]
MFA خطر دسترسی غیرمجاز ناشی از رمزهای عبور سرقتشده یا ضعیف را کاهش میدهد. همچنین با ترکیب عوامل مختلف، مانند چیزی که میدانید (رمز عبور)، چیزی که دارید (یک توکن فیزیکی یا گوشی هوشمند)، یا چیزی که هستید (دادههای بیومتریک)، شانس دسترسی افراد غیرمجاز به اطلاعات حساس را بهمیزان قابل توجهی کاهش میدهد.
پیادهسازی احراز هویت چندعاملی بهویژه برای مشاغل و سازمانهایی که دادههای محرمانه، تراکنشهای مالی یا اطلاعات شخصی کاربران را مدیریت میکنند، بسیار مهم است.
بیشتر بخوانید: تشخیص هویت با عنبیه چشم Iris Recognition

چرا کسبوکارها باید از MFA برای حمایت از مصرفکنندگان استفاده کنند؟
نامهای کاربری و رمزهای عبور سنتی ممکن است بهراحتی در معرض خطر قرار گیرند. در واقع، آنها در برابر حملات مجرمانه سایبری بسیار آسیبپذیر هستند.
از سوی دیگر، احراز هویت چندعاملی، یکی از کارآمدترین راههای ارائه امنیت بهبودیافته در سالهای اخیر محسوب میشود. لایههای متعدد امنیتی، تضمین میکند که کاربرانی که درخواست دسترسی میدهند، همانی هستند که ادعا میکنند.
با توجه به اینکه حساسیتهای جنایی در جهان بیشتر شدهاست، استفاده از احراز هویت چندفاکتوری بهعنوان بخشی از پلتفرم احراز هویت مصرفکننده و مدیریت دسترسی، به کسبوکارها کمک میکند تا اعتماد مصرفکننده را ایجاد و حفظ کنید.
انواع فاکتورهای احراز هویت
MFA بهطور کلی به پنج نوع عامل احراز هویت اشاره دارد که بهصورت زیر بیان میشوند:
- دانش: چیزی که کاربر میداند، مانند نام کاربری، رمز عبور یا PIN.
- مالکیت: چیزی که کاربر دارد، مانند یک توکن ایمنی.
- میراث: چیزی که جزو ویژگی کاربر است و میتواند آن را با اثر انگشت، تشخیص چهره یا صدا نشان دهد.
- مکان: بر اساس موقعیت فیزیکی کاربر عمل میکند.
- زمان: یک پنجره فرصت مبتنی بر زمان مانند OTP.

انواع احراز هویت چندفاکتوری
این نوع احراز هویت، انواع مختلفی دارد که در ادامه به رایجترین آنها اشاره میکنیم.
احراز هویت با پیامک
این روش بسیار نسبتا ساده است، بهویژه برای مصرفکنندگان و عموم مردم. در تایید هویت پیامکی، یک پیامک حاوی یک شماره پین برای کاربر ارسال میشود. این پین معمولا بهعنوان یک رمز عبور یکبار مصرف (OTP)، در کنار نام کاربری و رمز عبور سنتی مورد استفاده قرار میگیرد.
اگر مشتریان شما معمولا از طریق گوشیهای تلفن همراه به خدماتتان دسترسی دارند، بهتر است که این روش یا روش دیگر احراز هویت مبتنی بر دستگاه تلفن همراه را برای کمک به هموارسازی سفر مشتری، به آنها پیشنهاد دهید.
احراز هویت چندعاملی با ایمیل
این روش مشابه روش پیامکی است، اما پین از طریق ایمیل ارسال میشود. از آنجایی که همه افراد، همیشه گوشی خود را همراه ندارند، ارائه این گزینه، یک ایده عالی است.
همچنین اگر مشتری شما دستگاه تلفن همراه خود را گم کردهاست یا آن را دزدیدهاند، میتواند از احراز هویت ایمیلی، بهعنوان یک روش پشتیبان استفاده کند. بهعلاوه این روش، یک راهحل راحت برای دسترسی به OTP از هر پلتفرمی است که میتواند ایمیل دریافت کند.
احراز هویت سختافزاری
استفاده از یک توکن سختافزاری جداگانه، یکی از ایمنترین روشهای احراز هویت چندعاملی است، البته تا زمانی که در اختیار مصرفکننده باشد. این روش معمولا گرانتر از روشهای قبلی است، اگرچه ارائه رایگان دانگل به مصرفکنندگان باارزش، میتواند مقرونبهصرفه باشد.
مشتریان تجاری، تمایل بیشتری به استفاده از توکن سختافزاری دارند و پذیرش آنها در حال افزایش است. اما هنوز ایده خوبی نیست که آن را برای همه افراد اجباری کنید، مگر برای مشتریان باارزش و در معرض خطر مانند مشتریان بانک، بیمه و سرمایهگذاری باشند.
در این روش، کاربران فقط باید رمز سختافزاری را در دستگاه خود وارد کنند تا بتوانند از امکانات آن بهرهمند شوند. همچنین اگر از یک دستگاه تلفن همراه برای دسترسی استفاده میکنند، ممکن است به دانگل دیگری برای افزودن درگاه USB یا USB-C به دستگاه هوشمند خود نیاز داشتهباشند.
بیشتر بخوانید: دستگاه ثبت ورود و خروج پرسنل

احراز هویت چندعاملی نرمافزاری
با استفاده از یک برنامه احراز هویت در یک دستگاه تلفن همراه، میتوان تقریبا همان سطح امنیتی احراز هویت سختافزاری را ایجاد کرد. در اصل، دستگاه هوشمند به توکن تبدیل میشود. این نوع احراز هویت را میتوان با سرویسهایی مانند Google Authenticator مرتبط کرد.
الزام مشتریان به استفاده از راهحلهای شخص ثالث، میتواند آنها را تشویق کند تا از احراز هویت چندعاملی برای خدمات بیشتر خارج از کسبوکار استفاده کنند تا امنیت کلی آنها افزایش یابد. همچنین روش نرمافزاری یک جایگزین عالی برای حمل یک دانگل اضافی برای اتصال یک توکن سختافزاری به دستگاه هوشمند است.
[elementor-template id=”19461″]
احراز هویت تلفنی
رمز عبور یکبار مصرف (OTP) را که بهصورت تصادفی تولید میشود، میتوان بهصورت تماس تلفنی به کاربر اعلام کرد. این نوع احراز هویت، برای مواقعی که سیستم پیامکی دچار مشکل شدهاست و اینترنت در دسترس نیست، مناسب است.
احراز هویت بیومتریک
افرادی که دارای دستگاه هوشمند یا رایانه با احراز هویت بیومتریک (مانند شناسه اثر انگشت یا تشخیص چهره) هستند، میتوانند از این روش برای تایید هویت خود بهعنوان بخشی از احراز هویت چندفاکتوری استفاده کنند. تایید شناسه بیومتریک نسبت به روش OTP دردسر کمتری دارد. امروزه بسیاری از دستگاههای حضور و غیاب از این روش برای تایید هویت افراد و ثبت ورود و خروج آنها استفاده میکنند.
شرکت جهان گستر، طراح و تولیدکننده انواع سامانههای حضور و غیاب، مفتخر است که پیشرفتهترین دستگاههای حضور و غیاب مجهز به احراز هویت بیومتریک را به بازار عرضه کردهاست. این دستگاهها دقت بالایی دارند و میتوانند بهرهوری سازمانها را بهطور قابل توجهی افزایش دهند. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: انواع دستگاه حضور و غیاب؛ برای انتخاب و خرید آگاهانه

احراز هویت چندعاملی چگونه کار میکند؟
این روش احراز هویت به دو دسته طبقهبندی میشود:
- MFA برای دستگاهها: در این روش، کاربر در نقطه ورود باید تایید هویت شود.
- MFA برای اپلیکیشنها: در این روش، کاربر برای اجازه دسترسی به یک یا چند اپلیکیشن تایید هویت میشود.
برای هر دو عملکرد فوق، فرآیند احراز هویت تقریبا به یک شکل است. در ابتدا روش تایید هویت در حساب کاربری، معرفی و سیستم به یک برنامه MFA متصل میشود.
سپس از کاربر خواسته میشود تا رمز مرتبط با حساب را وارد کند که ممکن است به شکل یک عدد تصادفی باشد که توسط یک برنامه MFA مانند Google Authenticator ایجاد شدهاست یا اینکه نیاز باشد فرد از ویژگیهای بیومتریک مانند اثر انگشت خود استفاده کند. پس از اینکه این اقدام توسط فرد انجام شد، سیستم آن را با دادههای خود تطبیق میدهد و هویت فرد را تایید یا رد میکند.
مزایای احراز هویت چندفاکتوری چیست؟
این روش احراز هویت، مزایای فراوانی بههمراه دارد که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افزایش امنیت
با الزام کاربران به استفاده از این روش، مانع از استفاده هکرها از رمزهای عبور، دستگاهها یا سایر اطلاعات فردی دزدیدهشده برای ورود به حسابهای کاربران خواهیدشد.
کاهش خطرات ناشی از رمزهای عبور
در حالی که رمزهای عبور، رایجترین شکل احراز هویت هستند، اما کمترین امنیت را دارند. افراد ممکن است از گذرواژهها استفاده مجدد کنند یا آنها به اشتراک بگذارند، که احتمال سرقت یا لو رفتن آنها را افزایش میدهد.
[elementor-template id=”16949″]
راه حل امنیتی قابل تنظیم
هر عامل احراز هویت، گزینههای متعددی را ارائه میکند و به کسبوکارها توانایی سفارشیسازی تجربه کاربر را برای برآورده کردن نیازهایشان ارائه میدهد. بهعنوان مثال، کاربران ممکن است به اسکنر اثر انگشت در تلفنهای هوشمند خود دسترسی داشتهباشند، اما اسکنرهای شبکیه یا تشخیص صدا را نداشتهباشند. در این شرایط میتوان تنها از یکی از ویژگیهای بیومتریک برای شناسایی افراد استفاده کرد.
سازگاری و افزایش راحتی
احراز هویت چندعاملی بهراحتی با نیازهای کسبوکار سازگار میشود. میتوان آن را برای همه کاربران از جمله کارمندان، مشتریان و شرکا راهاندازی کرد. ورود به سیستم با این روش، نیاز به رمزهای عبور متعدد را از بین میبرد، فرآیند ورود را ساده میکند، تجربه کاربر را بهبود میبخشد و تعداد تماس با بخشهای فناوری اطلاعات برای مشکلات مربوط به رمز عبور را کاهش میدهد.
سخن پایانی
احراز هویت چندفاکتوری، روشی انعطافپذیر به شما ارائه میدهد تا تجربه مشتری را با الزامات امنیتی امروزی متعادل کنید. این روش نهتنها یکی از بهترین راهها برای ایمنسازی فرآیند ورود کاربران است، بلکه به آنها نشان میدهد که به امنیتشان اهمیت میدهید و آن را جدی میگیرید.
شرکت جهان گستر، طراح و تولیدکننده انواع سامانههای حضور و غیاب، از آخرین فناوری روز دنیا برای احراز هویت چندعاملی کاربران در سامانههای خود استفاده میکند. این فناوریها شامل اثر انگشت، تشخیص چهره، تشخیص اثر کف دست و غیره هستند. برای مشاوره رایگان و کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
سوالات متداول
یک روش احراز هویت است که کاربر را ملزم میکند تا دو یا چند عامل تایید را برای دسترسی به حساب ابری آنلاین، اپلیکیشنها، شبکه و … ارائه دهند. فاکتورهای تایید اضافی، ممکن است پیامک، ایمیل، اثر انگشت یا روشهای دیگر باشند.
1. افزایش امنیت 2. کاهش خطرات ناشی از رمزهای عبور 3. راه حل امنیتی قابل تنظیم 4. سازگاری و افزایش راحتی