ایجاد یک تیم موفق، مستلزم داشتن مهارت های مدیریت تیم است. درک تیم، استعدادهای آن‌ها و آنچه اعضای تیم را به کار سخت ترغیب می‌کند، برای تیم‌سازی موثر لازم است. مدیران خوب با بهره‌مندی از این مهارت‌ها می‌توانند ماموریت، چشم‌انداز و اهداف تجاری سازمان را با کمترین موانع و مقاومت پیش ببرند و به موفقیت دست پیدا کنند. به‌دلیل اهمیت این موضوع در این مقاله قصد داریم چند مهارت مهم مدیریت تیم را به شما معرفی کنیم. اگر مدیر تیم هستید، تا انتها همراه ما باشید.

مهارت های مدیریت تیم چیست؟

منظور از این مهارت‌ها، استعدادها و توانایی‌هایی است که مدیران برای مدیریت موثر گروهی از افراد به آن‌ها نیاز دارند. این مهارت‌های نرم شامل توانایی‌هایی مانند حل مسئله، گوش دادن، ذهن باز، سازگاری و خلاقیت است.

ایجاد یک تیم موفق، مستلزم داشتن مهارت های مدیریت تیم است
ایجاد یک تیم موفق، مستلزم داشتن مهارت های مدیریت تیم است

[elementor-template id=”17129″]

در مقابل مهارت‌های نرم، مهارت‌های سخت مهارت‌هایی هستند که با تمرین و آموزش به دست می‌آیند، مانند دانش حسابداری، توانایی کدنویسی یا تسلط به زبان خارجی.

در حالی‌که داشتن مهارت‌های سخت و نرم برای هر مدیری مهم هستند، مهارت های مدیریت تیم، زمانی ضروری است که شما نیاز به سازماندهی، ایجاد انگیزه و هماهنگی فعالیت‌های اعضای تیم برای رسیدن به یک هدف مشترک دارید.

بیشتر بخوانید: معرفی دستگاه‌های حضور و غیاب با توجه به نوع فعالیت و اندازه شرکت

مهارت های مدیریت تیم چیست؟
مهارت های مدیریت تیم چیست؟

اهمیت مهارت های مدیریت تیم

این مهارت‌ها از این جهت مهم هستند که بر جنبه‌های مختلف تیم تاثیر می‌گذارند. این جنبه‌ها عبارتند از:

بیشتر بخوانید: نرم افزار حضور و غیاب به‌عنوان یک ابزار کارآمد در مدیریت تیم های مجازی

اهمیت مهارت های مدیریت تیم
اهمیت مهارت های مدیریت تیم

مهم‌ترین مهارت های مدیریت تیم

اگر می‌خواهید در مدیریت تیم موفق باشید و بتوانید به بهترین شکل آن را رهبری کنید، بهتر است با مهارت‌هایی که در ادامه معرفی خواهیم کرد، آشنا شوید و آن‌ها را در خود تقویت کنید.

اعتماد به نفس

شما مدیر هستید، بنابراین نباید اجازه دهید که کارکنان از شما سواستفاده کنند. اعتمادبه‌نفس فقط یک ویژگی نیست، بلکه یک مهارت تمرین شده است. این مهارت از خودشناسی ناشی می‌شود. اگر نقاط قوت خود را درک کنید، می‌توانید از آن‌ها برای موفقیت در رهبری و مدیریت تیم بهره ببرید. همچنین در مورد نقاط ضعف خود می‌توانید از تیمی که آن را رهبری می‌کنید بخواهید تا به شما کمک کنند.

برای تقویت اعتماد‌به‌نفس، در اولین گام یک آزمون شخصیت مانند ارزیابی DISC انجام دهید. این آزمون‌ها به شما کمک می‌کنند تا با نقاط ضعف و قوت خود آشنا شوید. همچنین می‌توانید به سراغ چیزهایی که بیرون از محدوده راحتی شما هستند بروید، مثلا اگر زود عصبی می‌شوید، مدیتیشن کنید.

تفویض اختیار

این مهارت یکی از مهم‌ترین مهارت های مدیریت تیم است. نقش یک رهبر، یافتن بهترین افراد و استفاده موثر از آن‌هاست. در حالی‌که موفقیت فردی کارکنان، حول عملکرد شخصی آن‌ها می‌چرخد، موفقیت مدیر به مسئولیت‌پذیری اعضای تیم برای انجام کارهایشان بستگی دارد.

اگر رهبر تیم به‌طور مداوم وظایفی را که کارکنان به‌تنهایی قادر به انجام آن‌ها هستند را انجام دهد، اعتماد‌به‌نفس و روحیه کارکنان کاهش می‌یابد. البته ناگفته نماند که هیچ‌کس وظایف سطح بالای مدیر مانند تجزیه‌و‌تحلیل داده‌ها و ارزیابی پیشرفت، ارزیابی کارکنان و تصمیم‌گیری‌های اجرایی را که به نفع تیم است، انجام نمی‌دهد.

مدیریت تیم، مستلزم تغییر در طرز فکر است. رهبران ماهر، نقاط قوت و ضعف اعضای تیم را شناسایی می‌کنند، حجم کاری را مورد ارزیابی قرار می‌دهند و وظایف را بر این اساس بین اعضای تیم تقسیم می‌کنند. در صورت لزوم، مدیران تیم می‌توانند نقش‌ها را با پیشرفت پروژه تغییر دهند، اما برای هر عضو تیم مهم است که وظایف روشن و حجم کاری مناسبی را دریافت کند.

مهم‌ترین مهارت های مدیریت تیم
مهم‌ترین مهارت های مدیریت تیم

[elementor-template id=”19461″]

سازمان‌دهی

مدیران تیم، افراد، پروژه‌ها و اولویت‌های متعددی برای پیگیری دارند، به‌همین دلیل است که مدیریت یک تیم به مهارت‌های سازمانی نیاز دارد. بدون این مهارت‌ها، مدیران به‌راحتی از وظایف اصلی خود دور می‌شوند که در نهایت کارایی کاهش می‌یابد و از موفقیت تیم کاسته می‌شود.

به‌همین دلیل، مدیران تیم باید یک سیستم مناسب برای ردیابی تاریخ ملاقات‌های کلیدی، مدیریت پروژه، ذخیره فایل‌های مهم و … داشته‌باشند. همچنین، آن‌ها به‌جای این‌که سازمان را به‌عنوان یک فعالیت یکپارچه نگاه کنند، باید از مهارت‌های سازمانی خوب به‌طور مداوم بهره ببرند.

چشم انداز

یکی از مهم‌ترین مهارت های مدیریت تیم، چشم‌انداز است. رهبران معمولا بهترین نیت‌ها را دارند، اما درگیر مدیریت وظایف روزمره می‌شوند. نبود مسیر موجب می‌شود که اعضای تیم در مورد هدف، دچار سردرگمی شوند. آن‌ها می‌دانند که باید سخت کار کنند، اما نمی‌دانند تاثیر این تلاش در کجا ظاهر می‌شود و کدام ابتکار عمل را در اولویت قرار دهند.

به‌عنوان یک رهبر، شما نه‌تنها به یک چشم‌انداز روشن نیاز دارید، بلکه باید آن را به‌خوبی بیان کنید. اگر در تلاش برای ایجاد و انتقال چشم‌انداز بلندمدت خود هستید، کمی دست نگه دارید و به این فکر کنید که آن چشم‌انداز چیست. اگر در مدیریت میانی هستید، با مدیران ارشد ملاقات کنید تا به شما در درک اهداف کلان کمک کنند. بدون ارزیابی اهداف به‌صورت ماهانه، سه‌ماهه و سالانه نمی‌توانید یه مدیر و رهبر موفق باشید.

بیشتر بخوانید: انواع مرخصی و قوانین و مقررات مربوط به آن‌ها

به‌عنوان یک رهبر، شما نه‌تنها به یک چشم‌انداز روشن نیاز دارید، بلکه باید آن را به‌خوبی بیان کنید.
به‌عنوان یک رهبر، شما نه‌تنها به یک چشم‌انداز روشن نیاز دارید، بلکه باید آن را به‌خوبی بیان کنید.

ارتباط

در طول یک روز کاری، رهبران تیم باید جلساتی را برگزار کنند، به ایمیل‌ها پاسخ دهند. پاسخ‌گوی اعضای تیم باشند و وظایف مختلف را به آن‌ها را محول کنند. تحقیقات نشان می‌دهد که مدیران تا ۸۰ درصد از زمان خود را در محل کار، صرف برقراری ارتباط می‌کنند.

این آمار مشخص می‌کند که چقدر ضروری است که رهبران تیم مهارت‌های ارتباطی بالایی داشته‌باشند. آن‌ها باید بتوانند به‌طور واضح و موثر ارتباط برقرار کنند تا مطمئن شوند که وظایف‌شان را به‌خوبی درک کرده‌اند.

آن‌ها همچنین باید سبک ارتباطی خود را با توجه به طرف مقابل تطبیق دهند. جالب توجه است که عدم انجام این کار به‌عنوان شایع‌ترین علت ارتباطات ضعیف در محل کار شناخته می‌شود که می‌تواند استرس را افزایش دهد، منجر به تاخیر در پروژه شود و روحیه کارکنان تضعیف کند.

هوش هیجانی

مدیران تیم، روزانه با افراد با پیشینه‌ها، سطوح مسئولیت و شخصیت‌های مختلف ارتباط برقرار می‌کنند. این ارتباط شامل اعضای تیم تا مشتریان می‌شود. برخورداری از هوش هیجانی کارآمد، به مدیران کمک می‌کند بر موقعیت‌های مختلف مسلط باشند و احترام متقابل را تضمین کنند.

هوش هیجانی یکی از محوری‌ترین مهارت های مدیریت تیم است. این مهارت که به‌عنوان توانایی شناسایی دقیق و پاسخ به بیان احساسات تعریف می‌شود، رهبران تیم را در تعامل با همکاران راهنمایی می‌کند.

مهارت‌های عاطفی قوی مانع تعارض می‌شود و روابط را تسریع می‌کند، همچنین موجب می‌شود که کارکنان بتوانند با مدیران خود ارتباط برقرار کنند و امنیت روانی مورد نیاز برای پیشرفت در محل کار را به دست آورند.

مدیران تیم، روزانه با افراد با پیشینه‌ها، سطوح مسئولیت و شخصیت‌های مختلف ارتباط برقرار می‌کنند.
مدیران تیم، روزانه با افراد با پیشینه‌ها، سطوح مسئولیت و شخصیت‌های مختلف ارتباط برقرار می‌کنند.

[elementor-template id=”16949″]

تصمیم‌گیری

در طول روز، رهبران تیم با ده‌ها تصمیم روبه‌رو می‌شوند. از آنجایی که تصمیم‌گیری جزء مهمی در مدیریت یک تیم است، رهبران تیم باید بتوانند به‌سرعت مزایا و معایب را بسنجید، جایگزین‌ها را ارزیابی کنند، خطرات را در نظر بگیرند و قاطعانه عمل کنند.

این امر نه تنها به اعتماد‌به‌نفس، بلکه به تواضع نیز نیاز دارد. برای مثال، ممکن است مواردی باشد که رهبران تیم قبل از تصمیم‌گیری به زمان یا اطلاعات بیشتری نیاز داشته‌باشند. هنگامی که این اتفاق می‌افتد، آن‌ها باید با آرامش خاطر بپذیرند که هنوز پاسخی برای آن ندارند، نه این‌که تصمیمی عجولانه و نابخردانه بگیرند.

سازگاری

تغییر تنها چیز ثابت در زندگی ماست! تیم‌ها وقتی به مشکل برمی‌خورند به رهبران خود نگاه می‌کنند. به‌عنوان یک رهبر، باید خود را وفق دهید و تغییرات را با گام‌های بلند انجام دهید و در دوران گذار شکوفا شوید. سازگاری یکی از مهم‌ترین مهارت های مدیریت تیم است.

وقتی تغییرات رخ می‌دهد، خود را مجبور کنید که خوش‌بین باشید، حتی اگر نگران هستید. با افراد مناسب ارتباط برقرار کنید، اما در مورد شک و تردید خود صادق باشید و آماده باشید تا نحوه انجام کارها را تغییر دهید. وقتی کسی به شما پیشنهاد می‌کند که جلسات را به روشی جدید هدایت کنید، دریغ نکنید و ببینید که چه احساسی دارید. در مورد روش‌های جدید برای انجام کارها، ذهنی باز داشته‌باشید.

سخن پایانی

رهبری یک تیم، به چیزی بیش از یک عنوان نیاز دارد. با گسترش مهارت های مدیریت تیم، می‌توانید یک جعبه ابزار مطمئن برای خود بسازید که با استفاده از ابزارهای آن، قادر به رفع هر مشکلی هستید. تقویت مهارت‌های رهبری تیم، از بسیاری مشکلات و درگیری‌ها جلوگیری می‌کند و موجب انسجام بیشتر تیم می‌شود. بیشتر رهبران در طول زمان به‌طور آگاهانه، چه از طریق تجربه و چه از طریق آموزش، تخصص و توانایی خود را توسعه می‌دهند. اما به‌عنوان یک رهبر تیم، بهتر است خودتان برای یادگیری و تقویت این مهارت‌ها اقدام کنید و منتظر گذشت زمان نمانید.

شرکت جهان گستر پارس، طراح و تولیدکننده سیستم‌های هوشمند حضور و غیاب و منابع انسانی، با راه‌حل‌های خود می‌تواند به مدیران سازمان‌ها کمک کند تا رهبری و مدیریت کارکنان را به‌صورت موثرتر و کارآمدتر انجام دهند. برای مشاوره رایگان و کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.

سوالات متداول:

مهارت های مدیریت تیم چیست؟

این مهارت‌های نرم شامل توانایی‌هایی مانند حل مسئله، گوش دادن، ذهن باز، سازگاری و خلاقیت است.

در مقابل مهارت‌های نرم، مهارت‌های سخت مهارت‌هایی هستند که با تمرین و آموزش به دست می‌آیند، مانند دانش حسابداری، توانایی کدنویسی یا تسلط به زبان خارجی.

اهمیت مهارت های مدیریت تیم در چیست؟

1. همبستگی تیمی 2. تعهد شغلی 3. بهره‌وری 4. موفقیت شغلی

منابع: + + +

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *